Noves propostes per entendre com funciona la vegetació del planeta

Un equip d’investigació internacional on ha participat en Josep Peñuelas explora els factors que més afecten el comportament de les plantes i com es poden incloure als models predictius per perfeccionar-los. L’estudi, publicat a Nature Plants, vol millorar la comprensió del cicle global del carboni i els serveis ecosistèmics i quin futur els espera si els boscos canvien davant el canvi climàtic. 

Bosc de coníferes. Public Domain.

Bosc de coníferes. Public Domain.

“Hem trobat que si representem els principis d’evolució, autoorganització i maximització d’entropies (l’organització aleatòria d’alguns processos naturals) en els models,  podrien predir millor el comportament de les plantes complexes, i la vegetació en general, en relació amb els canvis ambientals”, explica en Josep Peñuelas, investigador del CSIC al CREAF.

Aquests factors que proposa l’estudi ja s’han utilitzat anteriorment per separat per entendre aspectes concrets del funcionament de les plantes, però les implicacions que tenen quan es combinen encara no s’havien entès del tot. Profunditzar-hi és important per conèixer millor com afectarà el canvi climàtic a aquestes dinàmiques. 

Podeu llegir més sobre la recerca en l’article que ha preparat  l’IIASAinstitució austríaca líder d’aquesta.

Article de referència 

Franklin O, Harrison S, Dewar R, Farrior C, Brännström A, Dieckmann U, Pietsch S, Falster D, Penuelas J, et al. (2020). Organizing principles for vegetation dynamics. Nature Plants DOI: 10.1038/s41477-020-0655-x

Font: Blog CREAF